Groepswerk: Life Skills Training

Posted on 7th april 2009 by Annet in Kaapstad, vrijwilligerswerk

Op mijn werk hadden ze mij gevraagd om groepswerk te doen. Ik wilde dat wel graag, maar wist niet goed hoe ik het moest aanpakken. Valerie, een van de maatschappelijk werkers, zei dat ik het zelf wel allemaal kon bedenken.

Er kwam een stagaire bij ons werken, dus had ik voorgesteld om samen het groepswerk te doen. In eerste instantie vond ze dat prima, maar na samen al best veel voorbereid te hebben, vertelde zij me over de telefoon dat ze het toch alleen wilde doen. Ik was een beetje boos, ze ging mijn ideeën gebruiken voor haar groepswerk en ik had al eerder kunnen beginnen met mijn groep.

Uiteindelijk ben ik 23 maart gestart en leidde de groep dus in mijn eentje. Ik had 8 sessies in totaal gepland, waarvan de eerste in het teken stond van kennismaken en de laatste een feest. Ik had 10 meisjes tussen de 10 en 12 jaar uitgenodigd, maar de eerste sessie kwamen er maar 3 meiden opdagen. De andere dagen kwamen er 5 meisjes.

Ik heb allerlei verschillende onderwerpen met de groep behandeld, namelijk vriendschap, lichaamsveranderingen en zwangerschap, drugs- en alcoholmisbruik, HIV, kindermisbruik en hun dromen voor de toekomst. Op deze manier hoop ik dat de meiden verstandige keuzes maken en hun school afronden.

Vandaag was de PARTY! Ik heb het opgeschoven, omdat er 2 sessies niet door gingen, en ik wel alle sessies gedaan wilde hebben voordat ze een feestje kregen. Vanmorgen ben ik met een voucher t.w.v. 120 Rand (10 Euro) naar de supermarkt gegaan om inkopen te doen. Gelukkig had ik gisteravond zelf nog wat gekocht, want met 120 Rand kan je niet veel lekkers halen, snoep en koek is duur vergeleken met andere etenswaren.

Het feest begon om 13.00 uur, maar de eerste kwamen kwart over 1 pas binnen. We moesten wachten tot 14.00 uur voordat iedereen er was. Ondertussen heb ik met de anderen die er al wel waren buiten bellen geblazen. (Dit heb ik ook als kleinigheidje mee naar huis gegeven.) Toen ze er allemaal waren, heb ik ze hun eigen boekje gegeven met alle infomatie over de sessies erin, hun kleurplaten en een certificaat. Ze waren er erg blij mee. Nu kunnen zij, als ze thuis zijn, alles nog een keer nalezen en de kleurplaten verder inkleuren.

Nadat ik de boekjes uitgedeeld had, hebben we lekker genoten van al het lekkers dat op de tafel stond en hebben we spelletjes gedaan, vooral stoelendans vonden ze erg leuk om te doen. Ook heeft iedereen lekker gedanst en een mode-show gelopen. Natuurlijk heb ik ook overal weer foto’s van gemaakt, altijd leuk ter herinnering. Volgende week ga ik ook de foto’s laten afdrukken voor de meiden.

Er is nog niet gereageerd :-(

We vinden het leuk als je reageert!
Laat wat van je horen, dan weten we ook wat jullie daar uitspoken! ;-)

De reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.

© 2008-2009 Ewout & Annet