Kerst in Kaapstad

Posted on 28th december 2008 by Ewout in Geen categorie

Kerst in Zuid-Afrika werkt net iets anders dan in Nederland. Ten eerste hebben ze hier maar één kerstdag, de dag erna hebben ze wel vrij maar noemen ze ‘Boxing day’ of ‘Day of Goodwill’. Boxing day komt uit Engeland, waar ze op ‘2e kerstdag’ altijd bokswedtrijden houden. Maar goed.. officieel hebben ze dus maar 1 kerstdag: ‘Christmas day’.

We zouden ’s morgens rond 11 uur een champagne ontbijtje hebben bij Elizabeth beneden en daarna richting Scarborough gaan, waar Maya en Lucien, vrienden van de kerk in een vakantiehuisje aan het strand verbleven. Het ontbijt begon alleen ietsje later, want we moesten wachten op Elizabeth’s dochter Anne. Die kwam uiteindelijk rond een uurtje of 12 met haar kersverse vriend Francois, en hun 3 versierde hondjes (gouden strikjes aan hun halsband) aanzetten. Het ontbijt werd dus een brunch…

Na een paar glazen champagne -gemixt met jus d’orange- gingen we aan tafel en vierden we op traditionele Zuid-Afrikaans-Engelse wijze kerst. Halverwege het eten moesten we de ‘Christmas crackers’, een soort van grote kartonnen toffees, die voor ons lagen vastpakken (de ene helft van de cracker in je rechterhand, die van je buurman in de linkerhand, met de armen gekruist) en na aftellen uit elkaar trekken. De buitenstenste delen van de cracker kwamen van het middelste gedeelte af, in dat middelste deel zaten briefjes met een grappige vraag en antwoord erin, een papieren kroon en nog een klein onzindingetje. Na het eten was het tijd voor ‘Father Christmas’, het gedeelte waar iedereen de cadeautjes van onder de boom krijgt met zijn of haar naam erop. De kerstman had voor ons onder andere een lekker doosje Belgische chocola onder de boom gelegd ;)

Na het ontbijt zijn we richting Scarborough gereden. Scarborough is een klein dorpje zo’n drie kwartier rijden ten zuiden van Kaapstad. Daar aangekomen ontmoetten we de ouders en tante van Maya, die oorspronkelijk Nederlands zijn maar al ruim 30 jaar in Zuid-Afrika wonen. Onderling spreken ze nog veel nederlands, met een beetje Afrikaans er doorheen, dus ze vonden het leuk om met ons ook nederlands te praten. Na even gekletst te hebben zijn we met Maya, Lucien en hun baby Sienna een rondje gaan lopen over het strand. Daarna hebben we lekker gegeten en nog wat gekaart. ’s Avonds hebben we ons nog vergaapt aan de sterrenhemel die vanaf daar, omdat er zo weinig licht in de omgeving is, ontzettend mooi konden zien. We zagen wolken van sterren en om de haverklap zagen we er een paar uit de lucht vallen :D Om 11 uur ’s avonds zijn we naar huis gegaan en lekker naar bed gegaan.

Tweede kerstdag hebben we lekker uitgeslapen. ’s Middags zijn we naar Clifton gegaan om op het strand nog even van het lekkere weer te genieten. Na een paar uurtjes op het strand zijn we weer naar huis gegaan en hebben we gebraaid. ’s Avonds nog even een dvd’tje gekeken (What happens in Vegas) en daarna naar bed gegaan.

Foto’s komen nog! Hoe was jullie kerst?

Er is 1 reactie geplaatst :-)

Zelf nog niet gereageerd? Laat wat van je horen, dan weten we ook wat jij daar uitspookt! ;-)

Reactie door Marc & Mireille — 30 december 2008 @ 12:22

Nou, dan neem ik als eerste de gelegenheid om te vertellen hoe onze Kerst was…!

Het was een donkere, natte ochtend. Iedereen sliep en het was ijskoud buiten en wij lagen nog lekker onder de deken.
Ik wilde een leuk verhaaltje vertellen, maar Ezra zit achter mij op de bank met een koptelefoon op een liedje te zingen die hij voor meer dan de helft kent. Met dat op de achtergrond kan ik mij niet zo goed concentreren. Dan maar op de normale manier… ;)
Kerstavond zijn we naar de kerk gegaan. We hebben daar kunnen genieten van ons kerstkoor, het was echt heel mooi. Om 23:00 uur pas weer thuis.
1ste Kerstdag had ik zondagschool en Mireille de peuters, dus we waren erg dienstbaar. Het was erg gezellig, we hebben mooie kerstliedjes gezongen, het kerstverhaal gezien en daarna gegeten. De tijd vloog om. Daarna nog even thuis tot rust gekomen om vervolgens de auto weer in te stappen en naar je ouders te gaan. Frank & Monique waren er ook al met hun kids. Het was echt reuze gezellig.
2e Kerstdag zijn we naar mijn ouders gegaan in Duitsland. We hadden helaas veel last van files, waardoor we bijna 3,5 uur onderweg waren!! Erg balen. Maar het was de moeite waard, want ook daar zat het huis vol en was het erg gezellig. De lampen gedimt, kaarsen op tafel met lekker taart en drinken. De overburen waren er ook, met hun kinderen die even oud zijn als ons.
Mijn zusje heeft mijn ouders verwend door ze een Wii te geven!!! Nou, dat was zaterdagavond volle pret. Kerstin en haar broer Bjorn (kids van de overburen) waren er en we hebben met hun in de kelder met de Wii gespeeld. Mijn ouders hebben daar een ruimte van 5×8m en een beamer aan het plafond hangen en een goede versterker erop aangesloten. Daarbij hebben we ook nog een pooltafel. De drank ging ook naar beneden, dus het was een groot feest!!! We lagen er dan nog redelijk bijtijds in: 02:00 uur.
We konden goed uitslapen, de kinderen deden dat gelukkig ook! Dat scheelde een hoop.

Nou, het is een aardig verhaal geworden. Ben benieuwd hoe oud-en-nieuw wordt!

Heel veel plezier en een knuffel uit Hoofddorp,
Marc

De reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.

© 2008-2009 Ewout & Annet