Johannesburg & Soweto township - Update + foto’s

Posted on 9th oktober 2008 by Ewout in Geen categorie

Vanmorgen vroeg opgestaan om richting vliegveld te gaan. Rond half 8 kwamen we daar aan, hebben we de huurauto ingeleverd en ingecheckt voor onze vlucht naar Jo’burg met de Zuid-Afrikaanse prijsvechter “1Time”. Koud aangekomen op het vliegveld in Johannesburg, bood Patrick van Mbizi Backpackers Lodge (die ons kwam ophalen) aan om mee te gaan met een tour door Soweto. Dit is het grootste township van Zuid-Afrika en heeft zo’n 3,5 miljoen inwoners, en de naam is een afkorting van ‘South Western Township’. Omdat onze safari naar Kruger park pas morgenochtend vertrekt, en we anders de hele dag in het hostel aan de bar bij het zwembad hadden moeten gaan hangen (heel vervelend natuurlijk) besloten we mee te gaan.

Na de tassen gedropt te hebben bij het hostel in Boksburg, dat aan de rand van Jo’burg ligt, stapten we bij dinges (ben z’n naam kwijt) Jabau in zijn oude BMW met airco en reden we richting Soweto. Dinges Jabau is een dikke neger die zelf in Soweto woont en zijn geld verdient met rondleidingen door het township. Onderweg vertelde hij een hoop over de geschiedenis van Zuid-Afrika en Johannesburg, en hoe alles is gekomen zoals het nu is. Een zeer indrukwekkende tour door de diverse delen van Soweto volgde, van rijke delen waarbij je je afvraagt of je echt in een township bent, tot superarme gedeeltes waar de huizen bestaan uit golfplaat en er geen electriciteit of water beschikbaar is. In een arm gedeelte mochten we een kijkje nemen in zo’n golfplaten huisje, waar een vrouwtje met haar man en 4 kinderen woont. Het huisje bestond uit een klein woonkamertje/keukentje en 1 slaapkamer, waar het gezinnetje samen slaapt.

Ook zijn we langs een beter gedeelte van Soweto gereden, waar o.a. aartsbischop Desmond Tutu, Nelson Mandela en Winnie Mandela wonen. We hebben verder nog een kerk bezocht, die op 16 juni 1976 het toneel is geweest van een bloedige schietpartij door politie tegen een demonstratie van de zwarte studenten, die niet wilden dat Afrikaans i.p.v. Engels als lestaal op scholen werd ingevoerd. De dagenlange opstand die volgde kostte veel mensen hun leven. Even verderop stond een museum (Het Pieter nogwat.. Hector Peterson museum) waar met veel foto’s en films meer informatie hierover verschaft werd. Met moeie benen gingen we de auto in, terug richting Mbizi.

Foto’s zal ik na de safari erbij zetten, als we weer terug in Kaapstad zijn!

We hoorden net dat we morgenochtend om 5:30 opgehaald worden voor de safari! Dat wordt dus een vroegertje vanavond ;-) We laten weten hoe alles loopt!

Er zijn 7 reacties geplaatst :-D

Zelf nog niet gereageerd? Laat wat van je horen, dan weten we ook wat jij daar uitspookt! ;-)

Reactie door Ewout — 11 oktober 2008 @ 14:09

De eerste 24 uur in Kruger hebben we erop zitten, ontzettend mooi allemaal en uiteraard heel veel wildlife! We hebben o.a. al leeuwen, hyena’s, olifanten, neushoorns, giraffen, nijlpaarden en een krokodil gespot! We zijn nu vooral nog op zoek naar luipaarden en cheeta’s.

Reactie door Gerben — 11 oktober 2008 @ 19:57

Voor die huizen van golfplaat hoefde je niet helemaal naar Soweto hoor, ik woon ook in zo’n ding. Is veel goedkoper om naar toe te reizen en is groter dan dat huisje wat jij omschrijft.. Wat een mens er niet voorover heeft om zo’n klein huisje te gaan bekijken…..

Groetjes Gerben.

PS ik vind het erg leuk om jullie blogs te blijven volgen. Ik kijk elke dag ff om te zien of er wat nieuws op staat. Veel plezier op de Safari !!

Reactie door brenda — 12 oktober 2008 @ 09:25

Hoi Annet

Wat een avontuur nu al! Wij van de Kriek zijn ook bezig met een verhuizing we hebben er zin in. Als het allemaal goed gaat zitten wij voor de kerst op de Schouwmeester.
Doe voorzichtig en ga vooral door met genieten
Groeten van BRenda

Reactie door Annet — 14 oktober 2008 @ 19:12

We zijn weer thuis. Het was echt fantastisch!! Veel dieren gespot, alleen geen luipaard en cheeta’s. We zetten nog wel een berichtje over onze belevenissen in Kruger op de site. A.s maandag begin ik met werken. Ik vind het wel een beetje spannend, maar ben vooral nieuwsgierig.

Brenda, succes met de verhuizing! Ik hoop dat alles goed gaat. Groetjes aan alle collega’s.

Reactie door Ewout — 14 oktober 2008 @ 19:19

@Gerben: ik kom bij jou ook nog wel foto’s nemen dan ;-) Leuk om te horen dat je elke dag even kijkt! Wij vinden het ook leuk om de reacties te lezen! Groetjes aan Maris en de kids!

We proberen vanavond wat foto’s op de site te zetten!

Reactie door Glen — 15 oktober 2008 @ 08:27

Ewout ik vind wel dat je even je Rolex moest afdoen, die mensen hebben niet eens geld voor een afwasborstel, komt er weer zo’n toerist ff patsen! :-D

Leuke foto’s, daar zou je niet graag willen wonen.
Wanneer mogen wij de safari foto’s bewonderen?

Greetz Glen

Reactie door Ewout — 15 oktober 2008 @ 12:37

Ja heel gek, die Rolex was ineens weg toen ik uitstapte! :-P
De foto’s van de safari komen er zo aan! Er moet ook nog een hoop bij getikt worden natuurlijk….

De reactiemogelijkheid voor dit bericht is gesloten.

© 2008-2009 Ewout & Annet